Concert de presentació: Lambert: La Patum de Berga

Publicat el dia 9th Apr 2024

 

A finals de l’any 2023, la Cobla Berga Jove en formació de banda va enregistrar els arranjaments que va fer Joan Baptista Lambert de La Patum, els quals van ser encarregats al compositor l’any 1930 per l’Ajuntament de Berga. Aquest enregistrament serà presentat en un concert el dia 21 d’abril a les 18:00 al Teatre Municipal de Berga. Les entrades anticipades (12€) es poden comprar al web d’entradium (https://entradium.com/ca/events/ lambert-la-patum-de-berga) i també es podran adquirir abans del concert al mateix teatre a partir de les 16.30h (15€). El concert s’emmarca en els actes de celebració dels 10 anys de la Cobla Berga Jove. 

En aquest concert de presentació, es vol anar un pas més enllà i mostrar al públic berguedà tot el que ha suposat fer aquest projecte. A la primera part, es podran escoltar altres obres de J. B. Lambert en format de banda simfònica. La segona part començarà amb la interpretació de 3 ballets de nans/gegants redescoberts recentment pel músic berguedà Lluís Gual. Totes aquestes partitures han sorgit com a conseqüència de fer aquest projecte i buscar diferents fonts d'informació, tot plegat contribuint a complementar el projecte de l’enregistrament. La segona part seguirà amb la interpretació dels arranjaments de La Patum de Lambert, amb alguna versió original d’algun ball que potser el públic berguedà no està acostumat a escoltar. La banda estarà formada per 32 músics professionals majoritàriament berguedans que també van participar a l’enregistrament. 

El 2024 marcarà el 140è aniversari del naixement de Joan Baptista Lambert, i és per tant un moment oportú per commemorar la seva contribució a la música tradicional de La Patum. La qualitat excepcional dels arranjaments de Lambert i la voluntat de preservar i difondre la música de La Patum de Berga és la principal motivació per tirar endavant amb aquest projecte.

El disc resultant estarà disponible tant en format físic com digital (més endavant) i es podrà adquirir a l'acte de presentació, a botigues locals col·laboradores i a través de les xarxes socials de la Cobla. La presa de so i la producció del disc han anat a càrrec d'Enric Giné (Tasso laboratori de so) i la direcció musical a càrrec de Denis Rojo, actual director de la Cobla Berga Jove. El disseny gràfic del disc ha anat a càrrec d’Erika Escudero. La redacció dels textos del llibret complementari al disc ha anat a càrrec de l’actual alcalde de Berga, Ivan Sànchez, l’historiador Albert Rumbo, el músic i president del Memorial Ricard Cuadra Pep Moneo, el músic Joan Casas i la Cobla Berga Jove.  La presa de so va tenir lloc al local d’assaig de la Polifònica de Puig-Reig. 

El finançament d’aquest concert prové del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Berga i patrocinadors privats mitjançant la campanya de Verkami realitzada a finals de l’any 2023. 

Finalment, indicar que hi haurà un segon concert de presentació d’aquest disc al teatre de l’Ametlla de Merola el dia 27/4 a les 19:00 i preveiem durant l’any 2025 poder portar aquest concert a altres indrets del territori.