La cobla? Què és això?

Publicat el dia 26th Feb 2015

Aquesta és la pregunta que més vegades m’han fet cada vegada que he explicat a alguna persona no molt endinsada en el món de la música (i malauradament, fins i tot alguna persona amb estudis musicals). Tot comença amb una conversa típica, “Hola que tal, tot bé?” “Sí, l’altre dia vaig anar a tocar amb la cobla.” Aquí entra en acció la famosa frase. En un principi podria semblar que la persona amb la qui estic parlant s’interessa i té curiositat, i realment així és.

“Però perquè em fan aquesta pregunta?” – penso jo cada vegada. Com pot ser que una persona que té estudis, i potser és mes gran que jo, em demani què és una cobla? En canvi, aquesta persona sí que sabrà de què parlo si li dic “orquestra” o “banda”. Alguna cosa no funciona, moltes vegades no n’han ni sentit a parlar. I és que jo no he sentit la paraula “cobla” ni a l’ESO ni a Batxillerat. Una cosa l’hem de tenir clara, les nostres tradicions no es mantindran soles, i no cal dir que lentament però contínuament hi ha menys persones dins el món de la cobla i dins del món de la sardana en general.

Què hi podem fer? Poques opcions tenim. Hi ha un col·lectiu important de persones que són dins d’aquest món sardanístic que estan orgulloses de ser-hi i faran els possibles per mantenir-ho. Però sense una empenta des de l’educació bàsica dels nens i nenes és difícil, les persones que hi ha ara actives no hi seran d’aquí a uns anys. I sí, fa anys que es diu això i sembla que no acabi d’arribar mai aquest moment. I tan debò així sigui.

Joan Serra