Fent balanç

Publicat el dia 31st Oct 2015

Avui tot just fa un any, a dos quarts de nou del vespre al Pavelló de Suècia de Berga sonaven les primeres notes d’Empordanesa, sardana de qui ha estat un dels grans puntals de la música per a cobla, Joaquim Serra i Corominas. Aquesta peça obria un concert que passarà a la història de la Cobla Berga Jove com la nostra primera actuació oficial en públic. Fou un concert en col·laboració amb l’ANC de Berga, on, a part de repertori simfònic de música per a cobla es van poder escoltar grans monuments intemporals de la sardana com són la celebradíssima Juny de Juli Garreta o La Santa Espina d’Enric Morera.

Al llarg de l’any s’han anat succeïnt audicions arreu de la Catalunya Central on hem intentat oferir les màximes qualitats en el repertori (en plural; tant la qualitat musical com la balladora) programant sardanes de Saló, Puigferrer, Cassú, Timón o Paulí, entre molts altres a llocs com Perafita, Puig-Reig o Prats de Lluçanès. Tot i així, crec que dos dels moments que més hem gaudit com a cobla (per la seva òbvia condició d’excepcionals) han estat la col·laboració amb el Roger Mas al Konvent de Cal Rosal (lloc on vam actuar per primera vegada encara que extraoficialment) amb El vals de La Ginesta, Oda a Francesc Pujols i la vibrant peça El dolor de la bellesa i la participació al Festival Internacional de Cant Coral organitzat per la Polifònica de Puig-Reig on vam interpretar dues sardanes la cobla sola i dues més amb la participació de tots els cors assistents a l’acte.

Amb tot això, posem la mirada en el futur i en els diversos projectes que al llarg de la temporada vinent en els quals prendrem part. També m’agradaria remarcar l’actuació del proper cap de setmana a Torelló, on tocarem per primera vegada la sardana Un any i un dia, que el compositor berguedà Robert Agustina ha regalat a la Cobla per celebrar el seu primer any de vida. A més, el proper 28 de novembre a les 19h al Teatre Municipal de Berga commemorarem el desè aniversari de la Proclamació de la Patum com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO amb un concert on a la segona part del mateix interpretarem música relacionada amb la festa berguedana i recuperarem, entre altres, música de la Patum per a cobla que fa gairebé trenta anys que està guardada dins un calaix, estrenarem oficialment la sardana de Robert Agustina dedicada a la Cobla i on també podrem gaudir d’alguna o altra sorpresa. Fins aleshores i per molts més!

 

Lluís Gual